H/s. Dana af Hirtshals.. OXHB

Ejere: DfU, Danmarks Fiskeriundersøgelser.

Bygget 1980-1981 på Dannebrog Skibsværft i Århus.
Længde: 78,43 m. Bredde: 14,70 m.
BT : 2483 t. NT : 669 t.  Fart : 15,5 kn.
Hvm. : To B&W Alpha Diesel Type 16V23LU. a' 2.320 hp/800 o/m..
Aux. : Tre stk. Cummings a' 737 kW ved 1500 o/m. Lige før Jul 2003, ringede en af mine gamle makkere og fiskerkollegaer fra ungdomårene: Åge Boesen Pedersen og spurgte om jeg var interesseret i et afløserjob som befaren skibsassistent på Fiskeriundersøgelsesskibet Dana. Åge, der har været ansat i fiskeriministeriet i en længere årrække og været 'fiskemester' på Dana siden skibet blev bygger i 1981 - dog afbrudt af en pause på tre-fire år, hvor han var "lånt" ud til Grønlands Fiskeriundersøgelse, - var en af dem jeg "gik i byen med" i mine unge dage i tresserne... 

Da jeg jo ikke havde lavet noget siden udløbet af min opsigelsesperiode fra Rederiet Poulsen - udover afholdt optjent ferie og et sygebehandlerkursus på Fanø -, og da alle mine ansøgninger om navigatørjobs - bortset fra den jeg sendte til Nielsen og Bressling - end ikke var blevet besvaret, var jeg naturligvis endda meget interesseret. 

"Pedersen" bad mig derfor om at ringe til Frode R Larsen, der som fast fører af Dana, også tager sig af jobansøgninger.. Efter en længere samtale blev vi enige om, at jeg skulle sende en skriftlig ansøgning, - med et vedlagt CV -, og at han derefter ville kontakte mig i begyndelsen af januar 2004, og fortælle mig om hvordan det var gået.. Den 3 januar ringede han mig så op igen og meddelte, at han fra den 15.01.04 til ultimo juni 2004, kunne tilbyde mig et job som befaren skibsassistent, desværre dog kun som afløser. Jeg takkede selvfølgelig mange gange, og da jeg senere kontaktede "Pedersen" for at fortælle de gode nyheder, sagde han, at han fortiden havde havnevagt, og hvis jeg gerne ville se skibet inden det blev "alvor", kunne jeg komme til Hirtshals, hvor det var lagt op for vinteren. 

Jeg tog så "Escorten" og drønede op til Hirtshals, hvor jeg de næste par timer fik en mindre rundvisning, og jeg må indrømme, at jeg blev en smule imponeret over skibet, der i betragtning af sin alder var meget velholdt.. Specielt "broen", med alle dens mange elektroniske instumenter gjorde indtryk, men også de mange laboratorier og forskellige apparater og redskaber der bliver brugt på et skib der bliver anvendt til fiskeriundersøgelser var imponerende..

Dæksbesætningen er alle danske, og kommer fra hele landet. Fiskemestrene er Åge B Pedersen, der jo, som jeg selv kommer fra Skagen, men som nu er bosat i Brønderslev, og Fritz Klærke,  (en gammel makker til Jørgen 'Jønne' Thomsen, den styrmand jeg sejlede sammen med på Pegasus) der kommer fra Ebeltoft. De to bådsmænd, Karsten og Jørgen er begge gamle 'dybtvandssejlere'. Karsten bor i Fåborg, og Jørgen, der har en interessant hjemmeside om toværksarbejde og knytning på internettet,  kommer fra Sønderjylland.

Der er mange andre sjove og interessante mennesker ombord som jeg stadig samler oplysninger om, blandt andet en styrmand/skibsfører der hedder Peter Østrin. Peter ved utroligt meget om hvaler, og bliver tit og ofte tilkaldt når der engang imellem 'strander' nogle af dem på vores kyster..

Alt i alt er fiskeriudersøgelsesskibet Dana et spændende sted at afslutte sin søfartskarriere, hvilket nok desværre ser ud til at blive tilfældet.

PS.. Det er ikke meget vi fanger på vore togter, men det er lissom' heller ikke det der er meningen? Her er dog et billede af et af de mere heldige "slæb".. Jeg var ikke ombord på daværende tidspunkt, men har ladet mig fortælle at det drejede sig om ca 13 tons store torsk, fanget i den polske del af Østersøen..


--" I'll be back.."

 

Tilbage til siden med mine skibe